Tilbehør

Saltlage

3. juli 2017

Lav din saltlage af 4 dele vand, 1 del salt, 10 g. sukker pr. liter vand, timian, laurbærblade og 1 flækket hvidløg. Lagen koges op og køles af inden den hældes over kødet, som derefter sættes i køleskab.
Saltkarret skal være af rustfri stål eller specielt hærdet plast og forsynet med låg. Varen der skal saltes, skal være nedkølet før det lægges i lagen. Man må aldrig stikke hænderne ned i saltlagen, idet den herved inficeres med bakterier, der kan fordærve kødet og forårsage forgiftninger. Man kan sy en snor i varen og sætte skilt med dato på og lade det hænge ud over kanten af karret, så man nemt kan finde den ønskede vare. Tider for lagesaltning:

Due, 12 timer
And, 3 døgn
Gås, 4 døgn
Kalveyderlår, 12 døgn
Kalvetunge, 6 døgn
Lam, 4 døgn
Oksebryst, 14 døgn
Oksetunge, 10 døgn
Benskinke, 24 døgn

Hvad sker der i saltlagen?
Når emnet lægges ned i lagen trænger salten ind i kødet. og samtidig trækker der kødsaft, som består af vand, æggehvidestof, smagsstoffer m.m., ud i saltlagen. Jo længere kødet ligger i lagen, jo mere erstattes kødsaftenaf saltlagen.
Fedt kød og fede fisk er de varer, der bedst tåler gennemsaltning. Saltning af magert kød og magre fisk bør derfor foregå som en kombination af sprøjt. og lagesaltning, således at de skal ligge kortes muligt i lagen.

Skriv et svar