Focaccia
Brød | Tilbehør

Focaccia med tomat

2. juli 2017

Focaccia er et flad ovnbagt italiensk brød, der ligner pizzadej i stil og struktur. Focaccia kan bruges som brød til mange måltider eller som sandwichbrød.

Efterhånden som traditionen spredte sig, resulterede de forskellige dialekter og forskellige lokale ingredienser i et stort udvalg af brød (nogle kan endda betragtes som kage). På grund af antallet af små byer og landsbyer, strøget ud over Liguriens kyst, er focaccia-opskriften blevet opsplittet i utallige variationer (fra den kikse hårde focaccia di Camogli til den olieagtige blødhed som den der laves i Voltri), med nogle der ligner lidt dens oprindelige form. Det mest ekstreme eksempel er en specialitet kaldet focaccia col formaggio (“focaccia med ost”), der fremstilles i Recco, nær Genova. Bortset fra navnet ligner denne Recco-version ingen andre focaccia-sorter, idet en stracchino ost påfyldning er klemt mellem to lag papir tynd dej.

Focaccia kommer ud af Ligurien i mange regionale variationer, og dens opskrift, dens struktur, dens smag varierer sig bemærkelsesværdigt mellem nord og sydItalien. I nogle dele af Nordvest er en populær opskrift focaccia dolce (“sød focaccia”), der består af en basisk focaccia-base og drysses let med sukker eller inklusive rosiner, honning eller andre søde ingredienser. En anden sød focaccia fra det nordøstlige er focaccia veneta (“venetiansk focaccia”), en typisk kage fra den venetianske påsketradition: den er baseret på æg, sukker og smør (i stedet for olivenolie og salt), og den ligner meget panettone eller til en anden venetiansk kage som pandoro.

I Sydtyrol og i den lille landsby Krimml i Østrig er Osterfochaz (i Krimml Fochiz) er den en traditionel påske gave fra gud forældrene til deres gudbørn.

Ingredienser

15 g gær
3 dl vand
1 spsk salt
1 spsk Honning
250 g durumhvedemel
300 g hvedemel
25 g soltørrede tomater
olivenolie
salt og peber

Fremgangsmåde

Opløs gæren i det lunkne vand og rør salt, honning og durummel i.

Tilsæt derefter hvedemelet lidt ad gangen til dejen lige netop slipper skålen – ælt godt undervejs og efterfølgende.

Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse på køkkenbordet.

Slå dejen ned, rul den ud til 1 cm’s tykkelse og lad den igen hæve til dobbelt størrelse.

Lav dybe huller i brødet med fingrene. Blend de tørrede tomater med lidt af olielagen til en cremet, grov pasta og smør det forsigtigt ud på dejen.

Drys med lidt flagesalt.

Bag brødet i en 200 grader varm ovn i 15-20 min. til det er gyldent og gennembagt.

Skriv et svar