Brunsviger
Bageværk | Kage

Brunsviger

16. oktober 2020

For fynboerne er Brunsvigeren en fynsk nationalret. Kagen består af en gærdej (lys) overhældt med smeltet smør og brun farin. Jeg kender ikke nogen der ikke nyder at sætte tænderne i denne ikke så smukke, men dejlige søde kage. Jeg kan ikke lade være med at tilføje lidt kanel til toppingen, som jeg syntes går så godt sammen med kardemommen i dejen, men det er en smagssag og for nogen en helligbrøde.

Brunsvigeren kan også benyttes til en festlige kagemand eller kone, pyntet med slik, flag og lys. På vores arbejde fejre vi Brunsvigerens dag ved at alle kan bage eller købe en brunsviger til familien (firmaet betaler), så længe man dele et billede af den på vores fælles elektroniske opslagstavle (Slack).

Findes der en Brunsvigerens Dag?

JA! Hvert år bliver den fynske nationalkage fejret på Brunsvigerens Dag den 11. oktober. På fyn dystes der om at bage den bedste Brunsviger og der spise ekstra store mængder af den søde kage. Jeg syntes vi skal tage denne tradition op i hele Danmark, sammen med den internationale pandekagedag som kommer igen hvert år, men falder på forskellige datoer, da den følger påsken. Datoen kan variere fra at falde så tidligt som 3. februar til så sent som 9. marts. Den falder altid en tirsdag, og derfor bliver den også kaldt ‘Hvide tirsdag’. Brunsvigeren fortjener at blive fejret.

Ingredienser til dejen

80 g smør
2 dl mælk
50 g gær
2 æg
2 spsk sukker
1 tsk salt
500 g hvedemel
1 tsk stødt kardemomme

Til dejen følger du denne fremgangsmåde. Smelt smørret og mælken i en gryde og tag gryden af varmen. Når væsken er lunken, tilsætter du gæren og rør den godt ud til den er opløst.

Tilsæt resten af ingredienserne; æg, salt, sukker, kardemomme og mel, og rør dejen sammen, og kom dejen op i en stor springform (diameter ca. 28 cm) eller en bræddepande med bagepapir. Dejen skal hæve et lunt sted i 45 – 60 minutter.

Remonce (topping)

150 g brun farin
150 g smør, stuetempereret
1 spsk kanel

Til fyldet skal du komme brun farin, kanel og smør i en gryde og smelt det langsomt ved lav varme under omrøring. Rør det godt sammen til en ensartet masse, og lad det køle af til stuetemperatur.

Lav dybe huller i dejen med fingrene og fordel fyldet over kagen.

Bag brunsvigeren i en forvarmet ovn i 25 minutter ved 180 grader.