Fjerkræ

And og gåsesteg (klargøring og tilberedning)

27. juni 2017

Klargør anden for fjerrester. Lige inden for i anden ligger der nogle store klumper flomme. Det er det fineste fedt, og det skal man gemme til at stege i.

Rens for indmads rester, og saml alt indmad i en skål. Kræng halsskindet tilbage og skær halsen af, så tæt på kroppen som muligt med en tung kniv, men lad halsskindet blive på. Gem den. Klip det yderste led af vingerne med en saks. Gem dem.

Tør anden grundigt, og vej det. And og gås skal have 35 minutter pr kilo, uden fyld. Og det skal regnes ret nøjagtigt ud, ved 165 grader- uden varmluft. Med varmluft ca. 30 min. mindre. i alt.

Smør anden ind i groft salt, ca. 1 stor spsk. til en and. Fyld det som nedenfor. Læg dyret med brystet nedad på en rist over bradepanden. Kom vand eller æblesaft i bradepanden så bunden er dækket.

Steg med brystet nedad den første 1/3 af tiden. Vend anden og steg med brystet opad de sidste 2/3 af tiden.

Hold øje med at bradepanden ikke koger tør, ellers tilsæt mere vand / æblesaft.

Hæld fedt og saft fra, over i saucegryden to-tre gange undervejs, og kom nyt vand i, hver gang. Det er en balance, for man vil jo heller ikke ha en masse vand i saucen.

Når tiden er næsten gået skulle dyrene gerne være sprøde i skindet. For en sikkerheds skyld stopper man ca. 20 min før tiden er gået, tager bradepanden væk og skrabe alt ned i saucen.

Læg folie i bunden af ovnen, sæt ovnen på højeste varme, og sæt dyret derind når ovnen er helt varm, på risten. Hold godt øje for i løbet af nogle minutter brister skindet op og bliver fantastisk og sprødt. Lad dyret hvile, utildækket, i ca. 20 minutter.

 

 

Skriv et svar